home-page
home-page
Ontdek het thema

Experimenteel groen

Robin Wood

Korte omschrijving

Wanneer groen moet wijken voor sloop of herinrichting, wordt de bestaande stadsnatuur met de grond gelijk gemaakt. Jammer, want op die plekken staan vaak supermooie planten. Robin Wood redt het groen mét en voor de buurt.

Voeg een leuke foto toe. Dit maakt jouw idee duidelijker en aantrekkelijker voor bewoners!

Wat is het totale budget voor jouw idee?

5000

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Saamo Antwerpen vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2020

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Kiel - Kloostertuin

Wat ga je doen?

Buurtwerk De Stek, van Saamo Antwerpen, gaat op het Kiel, samen met de buurt en haar bewoners aan de slag voor het redden van planten van de sloop. Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Wij redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen we samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars, stad, districten of gemeenten. Het groen krijgt een tweede leven, met de focus op de publieke ruimte, in geveltuintjes of plantenbakken, op plekken in de openbare ruimte of in een logeertuin. Om te voorkomen dat planten die overblijven na een actie alsnog worden vernietigd, worden ze tijdelijk herplant in de logeertuin. Dat is bij voorkeur De Kloostertuin (semi-publiek), maar er zouden ook meerdere logeetuinen in het leven geroepen kunnen worden, doorheen de uitbouw van het project.

In deze tuin is plek voor planten uit tuinen van particulieren, maar ook voor levend groenafval van hoveniers of gemeenten en voor kneusjes van kwekers. Deze planten worden verzorgd en zijn alsnog te gebruiken door bewoners of initiatieven uit de regio, zo veel mogelijk in de publieke ruimte. We sluiten aan bij bestaande initiatieven en vrijwilligers van buurttuinen, stadslandbouw projecten of groene bedrijventerreinen. Als daar geen plaats is, creëren we er een op een braakliggend terrein. De planten kunnen ook in pot worden gehouden en daarmee en mooie en levendige tijdelijke invulling zijn voor een door te ontwikkelen plek in een gemeente. Klimaatbestendig maken van buurten. Een effectieve manier om buurten klimaatbestendig te maken en te werken aan het behoud van biodiversiteit. Bovendien zorgt het behouden en hergebruiken van planten voor een hogere opname van CO2 en fijnstof.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Groen, circulair & sociaal. Wij mobiliseren buurten en motiveren bewoners om op een positieve en simpele manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en circulariteit. Het maakt bewoners 'caretakers' van de natuur! Het geeft bewoners een handelingsperspectief en creëert daarmee bewustwording over heel veel urgente thema’s, zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en de circulaire samenleving. Het versterkt de gemeenschapszin in wijken, want groen verbindt! Iedereen kan meedoen - jong & oud - wat het een inclusief initiatief maakt. Duurzaamheid voor iedereen.. Een laagdrempelige en plezierige manier voor bewoners om praktisch en resultaatgericht aan de slag te gaan met circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Het is vaak het begin naar meer duurzaamheid voor iedereen. Hoger welzijn in de buurt.. Een sociaal bindmiddel voor oude- en toekomstige buurtbewoners. Het versterkt sociale verbindingen in buurten. Er ontstaan nieuwe netwerken. In een groene leefomgeving ben je bovendien gelukkiger!


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

4000

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

Aankoop materiaal voor bouw tuinbakken (hout, vijzen, doek, eventueel klein werkmateriaal) en teelaarde, plantenstokken, netten etc. 

 


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

1000 voor workshops rond het verzorgen van planten en beheren van een tuin, eventueel ook kleine catering voor de vrijwilligers op die momenten.

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

workshops

Medewerkersbudget: VTE verhouding

geen personeel

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0425.500.396