De groene abdij van 't stad
Korte omschrijving
De Verbrande-Entrepotstraat lag ooit midden in de groene Sint-Michielsabdij. De bewoners willen een aangename woonstraat met minder auto's en steen, en met méér groen en sociale contacten door plantenbakken, geveltuinen, groenslingers, zitbanken en regenwatertonnen te plaatsen. Artiestenvergoedingen zijn voorzien.
Wat is het totale budget voor jouw idee?
12000
Wie dient het idee in?
een vzw
Naam van de feitelijke vereniging of vzw
VZW Veerkrachtig Sint-Andries
Wie krijgt het budget?
de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)
In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)
2000
Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie
Vlak aan de Scheldekaaien in de Sint-Andrieswijk.
Wat ga je doen?
We gaan daar waar mogelijk duurzame plantenbakken plaatsen die we als bewoners gaan koesteren en beheren alsof het onze eigen tuin is. Dit straatje tussen de Sint-Michiel- en Arsenaalstraat werd aangelegd in 1842.merkwaardig straatje van 88 meter lang met 3 garagepoorten aan de onpare kant en liefst 11 garagepoorten aan de pare zijde. Er is parkeerverbod aan de onpare kant en er zijn 4 parkeerplaatsen mogelijk aan de onpare kant. De pare zijde is in feite de achterkant van de woningen aan de Sint-Michielskaai. De bewoners kijken via de achterzijde uit op de straat en zijn dus betrokken partij. Ze gebruiken de straat ook via hun garagepoorten. Vier ACCENTEN: ECOLOGISCH-KLIMAATROBUUST: Het is niet het plan om àlle stenen en àlle asfalt op te breken en van de straat één grote groenten- en bloementuin maken. Maar op termijn willen dat alle straten van de oude binnenstad met voldoende ontharding en noodzakelijke groenaanplantingen de strijd tegen de hittestress kunnen winnen. Maar méér groen is gewoon goed voor je gezondheid en je zielenheil. Verblauwen, dat doen we ook: we gaan regenwatertonnen plaatsen in de straat. HISTORIEK: Dit straatje tussen de Sint-Michiel- en Arsenaalstraat werd aangelegd in 1842. De naam, gegeven in 1847, houdt verband met het Sint-Michielsentrepot dat geheel uitbrandde in 1830 (zie bombardement van het Hollands garnizoen vanuit het Zuidkasteel). De legendarische Sint-Michielsabdij is een bakermat in de Antwerpse geschiedenis en ons straatje bevindt zich op een unieke plek. SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJK ENGAGEMENT: "Stadslucht maakt vrij." Met deze vrijheid wordt echter niet de totale vrijheid bedoeld. Mensen die gelijk en vrij zijn in handelen en denken, maar toch sociaal geëngageerd en zich als mens verantwoordelijk voelend voor de andere mensen. Werken aan vergroening van de straat is werken aan sociale cohesie. Daar doen we het voor. CULTUREEL-ARTISTIEK: We willen in 2023 op een creatieve wijze ons ‘straatleven’ in beeld brengen en smeden plannen om zowel in de lente als in de herfst naar buiten te treden. 94 % van de wijkbewoners heeft geen tuin en om van de buitenlucht te genieten, ja, dan sta je op straat. Het publieke domein is voor bewoners van de oude binnenstad een heilige plek.
Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Eigenlijk willen we de ontwikkeling van de oude binnenstad met gezellige en klimaat-robuuste straten verbinden met de innovatieve heraanleg van de Scheldekaaien. Het in 2018 goedgekeurde speelweefselplan door het district zoomt in op veilige oversteekplaatsen voor kinderen die naar de nieuwe speeltuinen en parken trekken op de Sin-Michielskaai. Iedereen heeft er voordeel bij.
Welke valkuilen zie je?
Onze straat is 9.70 m breed met voetpaden van 1.35 m en een wegdek van asfalt van 7 meter. Aan de onpare zijde is er parkeerverbod ( laad en loszone van max 15 min). Nochtans staat de Verbrande-Entrepotstraat om de haverklap vol geparkeerd. Er zal op verkeerstechnisch moeten onderzocht worden welke maatregelen noodzakelijk zijn om tot een harmonisch verkeersmodel te komen.
Wat is het stappenplan?
We gaan alvast dit jaar al, in 2022 met de omwonenden samenzitten en nadenken welke verbeteringen er mogelijk zijn in onze straat. In 2023 gaan we een programma opbouwen om zowel de vergroening als de animatie en sensibilisatie op een creatieve manier te organiseren.
Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)
7000
Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal
- ontwikkelen van duurzame verplaatsbare plantenbakken. - aankopen van plantgoed en regenwatertonnen - geveltuinen en groenslingers - zitbanken voor ontmoeting
Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?
2000
Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar
- infoborden met historische omkadering - creatieve en artistieke animatie
Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)
3000
Medewerkersbudget: VTE verhouding
artiestenvergoeding
Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s
417504826