Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Groen in straten en op pleinen

Onder Stroom de groene stadsoase

Korte omschrijving

Groen, groener, groenst! Hoe groen kan een plein worden? Laten we het samen uittesten! Onder Stroom geeft de bestaande plantenbakken een update, verwijdert het onkruid en plant nieuw groen. Iederen kan heel de zomer mee genieten van al dat groens. 4 werkdagen worden vergoed.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

5300

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Onder Stroom

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Onder Stroom is een krachtcentrale en broedplek voor creatieve en ondernemende zielen. Genesteld in een voormalige boeienloods aan de Schelde – geprangd tussen ‘t Eilandje en Schipperskwartier. Een leegstaande ruimte wordt een autonome vrijplaats. Een artistiek en stedelijk laboratorium. Onder Stroom is een ontmoetingsplaats voor de buurt, voor kunstenaars, denkers en dromers. Met plaats voor artistieke, sociale en educatieve acties en evenementen. Hier broeden jonge makers samen of apart op nieuwe ideeën. Het resultaat is spontane kruisbestuiving en creatieve hoogspanning.

Wat ga je doen?

Onder Stroom transformeerde een gesloten, leegstaand site aan de Tavernierkaai tot een levendige broedplaats en open publieksruimte. Onder Stroom bevindt zich in het hart van de stad. Een braakliggend terrein werd in 2020 omgevormd naar een publiek toegankelijk Stroomplein met tribune, picknicktafels en groene oase aan de Schelde. Onder Stroom wil verbindend vergroenen met klimplanten aan de inkompoort, groenslingers langs het terras en de gebouwen, groenbakken aan de tribune en eetbaar groen zoals braambessen langs het hek of druivelaren tussen de Kontakt kookbus en de bar. Met deze vergroeningsactie wil Onder Stroom verdere stappen zetten in het creëren van een groene stadsoase op het Stroomplein. We denken aan verticale structuren, hangende bloemen en plantslingers die de bestaande constructies op een organische manier met elkaar verbinden.

Op dit moment gaat het over 14 grote plantenbakken en een hoop kleinere bakken.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Het Stroomplein is een plek waar toevallige passanten, buurtbewoners, stadsmussen en toeristen elkaar vinden. Het groen zorgt niet alleen voor een aantrekkelijker en gezelliger plein, het groen voorziet het plein ook van schaduw waardoor je nog beter kunt vertoeven op het Stroomplein in de warme zomerdagen. Door te experimenteren met groen, kan de Onder Stroom-site een nog fijnere plek voor Antwerpen zijn.

Welke valkuilen zie je?

De begroeiing heeft tijd nodig, daarom plannen we de klusdagen zo vroeg mogelijk in in 2023 zodat in de zomer van 2023 het plein al zo veel mogelijk in bloei staat.

Wat is het stappenplan?

Er wordt in het voorjaar van 2023 een klusdag gepland om de vergroeningactie uit te voeren. Daarnaast wordt in overleg met zoveel mogelijk lokale plantenkenners bekeken wat de beste keuze is voor elke plant op de verschillende plekken op het plein. Voor eetbaar groen zullen we onze bevriende boeren uit de buurt betrekken bij de vergroeningsactie.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

4000

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

Aankoop planten, aarde, compost, … Aankoop materiaal en herstellingen bestaand tuinbakken


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

300

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

catering voor één klusdag (drank + eten)


Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)

1000

Geef wat meer uitleg over het budget voor medewerkers

Een van onze medewerkers zal gedurende 1 maand 1 dag per week aan dit project werken.

Medewerkersbudget: VTE verhouding

Andere:
20% voor 1 maand

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

BE0702768958