Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Ontharden

Groene oase op het Sint-Jansplein met bloemborders

Korte omschrijving

De dubbele bomenrijen op het Sint-Jansplein bieden kansen. Op het plein bestaat de mogelijkheid om telkens een vijftal boomvakken met elkaar te verbinden door de aanleg van grote bloem- en plantenborders. De aanplantingen op het Theaterplein zijn hier een mooi voorbeeld van.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

30000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Sint-Jansplein, een deel van de zone tussen de dubbele bomenrijen in het verlengde van de inrit van de parking en de voetbalkooi, naast de fietsstrook.

Wat ga je doen?

Er staan heel veel boompjes op het plein, maar deze hebben gezien de ondergrondse parking geen groeimogelijkheden. Vaak gaan bomen dood wegens te weinig wortelruimte. Toch bieden de dubbele bomenrijen wel kansen: in een deel van de zone verbinden we telkens 4 a 5 boomspiegels met elkaar door middel van grotere bloem/ planten borders. Bewoners verwijzen qua type en aanplantingen naar Theaterplein (Zuiderse, bijenvriendelijke (kruiden)planten die goed zon en droogte kunnen verdragen. Alle bomen staan gezien de ondergrondse parking in véél te kleine boomvakken. De diepte is wat ze is, maar naar oppervlakte zou dit wel groter kunnen. Idee is om zo veel mogelijk boomvakken te verbinden zodat er meerdere kwalitatieve bloemenperken ontstaan.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Mooier aanzicht van het plein dat hoofdzakelijk door beton wordt gekenmerkt. Meer groen in combinatie met tal van aanwezige zitbanken zal meer uitnodigen tot rust en verpozing op het plein  meer ontmoetingskansen en sociaal weefsel Bijenvriendelijke planten dragen bij tot de stedelijke biodiversiteit. Ontharding en vergroening dragen bij tot verkoeling van het plein (in functie van stedelijke hitte-eilanden)

Welke valkuilen zie je?

Plaatsing in overeenstemming met de wekelijkse markten. Bekijken waar technisch mogelijk (nutsleidingen ondergrond?)

Wat is het stappenplan?

Bewoners bekijken samen met experts van district ter plaatse op het plein welke plaatsen wenselijk én technisch haalbaar zijn. Nadien kan district dit uitvoeren.

Medewerkersbudget: VTE verhouding

geen personeel