home-page
home-page
Ontdek het thema

Fietsvriendelijke straten

Terug veilig fietsen in het district

Korte omschrijving

Dit project organiseert workshops voor ouders om hun kinderen aan te leren hoe ze zich in het verkeer veilig kunnen gedragen. De kinderen krijgen theorie- en praktijklessen, zowel op school als tijdens oefenmomenten in het verkeer. Verschillende medewerkers, samen 1/4de VTE, voeren dit project uit.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

50000

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

School Wiznitz vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Belgielei 32, 2018 Antwerpen

Wat ga je doen?

Het organiseren van workshops voor het schoolpubliek; immers is het voor ouders van primordiaal belang om te kunnen ervaren, en de kinderen adequaat te kunnen onderwijzen, hoe zich in het druk verkeer veilig te kunnen gedragen, en hun aan te leren hoe veilig het al dan niet in de werkelijkheid op straat is, ook in complexe verkeerssituaties.

In de diverse workshops wensen wij hier verder op in te spelen door middel van handboeken, didactisch en audiovisueel materiaal, … met het doel, om zowel de ouders als de kinderen zelf, aan te leren op welke manier wij als ouders door middel van voorlichting en toelichting hierin een meerwaarde kunnen betekenen, niet enkel beperkt tot het fietsen doch ook het gebruik van step, fiets, bromfiets zowel als bestuurder als ouder komen hier aan bod.

Praktisch

Voor de kinderen voorzien we zowel theorielessen(verkeersregels), als praktijklessen ingedeeld in fietsvaardigheden en het op straat inoefenen, tevens bij gevaarlijke plekken in de buurt samen met de kinderen de situatie opnemen en hun vertrouwen aan te leren.

De workshops voor ouders zijn enkel theorielessen, met filmpjes van in de praktijk hoe het soms met kinderen fout kan lopen, het inzicht van kinderen, het inzicht van snelheid van de andere weggebruikers. Een kind ervaart het verkeer immers anders dan een volwassene.

Frequentie

Elke maand komt er een andere klas aan de beurt, voor de ouders is er een eenmalige sessie voorzien, voor de kinderen +- 3 theorie lessen + 1 workshop. 2 lessen op de schoolspeelplaats + 3 lessen in de praktijk op straat.

Grootte van de groepjes

+- 30 leerlingen per sessie/ klas

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Als iedereen de spelregels onder de knie heeft is het voor elke fietser een meerwaarde om veilig van en naar werk te komen.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

25.000

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

Aankoop van het materiaal om op de speelplaats fietsoefeningen te kunnen in oefenen (bruggetje, hoelahoep, kegels, verkeerslichten, verkeersborden, luidspreker met microfoon om opdrachten + commentaar te kunnen geven, 1 laptop om alles voor te bereiden, opslaan,) fluovestjes, helmen, +- 15 fietsen voor de kinderen die geen fiets hebben om te kunnen oefenen, +- 15 peuterfietsen.


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

10.000

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

Drukken van flyers, stickers, posters, charts, werkboeken, eten en drinken voor de ouders tijdens hun workshops en promotie van het project.


Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)

15.000

Geef wat meer uitleg over het budget voor medewerkers

Voor de bezoldiging van het personeel, deels in dienstverband, deels als vrijwilligers tegen vergoeding, met o.a. als taken:
  • 1 organisator die het hele project coördineert,
  • 1 medewerker die verkeers-en didactisch materiaal en informatie inzamelt,
  • 1 medewerker die de werkboeken maakt en voorbereidt.
  • 1 medewerker die grafisch materiaal ontwerpt,
  • 1 medewerker die de promoties en de inschrijvingen voorziet.

Medewerkersbudget: VTE verhouding

Andere:
Verschillende medewerkers die samen ong. 1/4de VTE vormen, voeren het project uit.

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0860 594 787