Fietsvriendelijke straten
Dit project creërt een fietscultuur bij scholen waar er nog teveel schroom heerst om met de klas op de fiets te springen. Honderden kinderen ontdekken het fietsplezier op Linkeroever, de meest fietsvriendelijke regio van het district. Een halftijdse medewerker en vrijwilligers voeren het project uit.
40.850
een vzw
Plukgeluk VZW
de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)
2050, 2000, 2018, 2020, 2030, 2060
Lekkeroever is een project van Plukgeluk VZW en bestaat uit een educatief ecosysteem van 1 hectare groot waar met tientallen vrijwilligers geëxperimenteerd wordt met natuurcreatie in functie van de biodiversiteit en klimaatresistentie, in samenwerking met Woonhaven en district Antwerpen. Plukgeluk huurt ook een ondergrondse fietsenstalling waar 100 fietsen kunnen gestockeerd worden.
Meer dan 1000 kinderen ontdekten in 2022 het plezier van fietsen op Linkeroever. Dit jaar willen we jonger beginnen en starten we met oefenen op een oefenparcours binnen het autovrije deel van Europark. We gaan de leerkrachten en ouders van de lokale scholen meer betrekken bij het ontdekken van het fietsplezier en zullen ons ook meer concentreren op scholen buiten 2050 waar de fietscultuur nog kan groeien. We willen de uitdaging aangaan om kinderen van Linkeroever de kans te geven om te oefenen met fietsen in het voorjaar. In het najaar starten we met tochtjes van 9km om voornamelijk kinderen van de 2e graad in groep een toer te laten maken. Het is een beklijvende ervaring die stimuleert tot graag en meer fietsen. We leggen een diversere fietsvoorraad aan waardoor we meerdere klasjes kunnen ontvangen. We bouwen intussen ook een fietsbib uit zodat we het fietsen in de vrije tijd verder kunnen stimuleren.
Minimaal 500 tot maximaal 1.000 kinderen zullen in groepjes hun fietsvaardigheid kunnen oefenen tijdens 60 fietsdagen. 40 dagen gaan naar de voorbereiding.
Angst voor het verkeer proberen wegnemen door het plezier van het fietsen voorop te plaatsen. Wanneer de gratis fietsen blijven aangeboden worden dan wordt onze begeleiding na verloop van tijd overbodig en worden er vaker uitstappen gepland die superplezierig zijn en niets hoeven te kosten. We ontzeggen te vaak de kinderen de kans om te voelen hoe leuk het is om je met de fiets te verplaatsen. Lekkeroever komt zo meer en meer op de kaart als knooppunt voor duurzaamheid. Waarbij samenwerking tussen scholen, burgers en groendienst etc. sterker wordt. We vergroenen tegelijk de buurt en de geesten.
Leerkrachten en scholen blijven moeilijk bereikbaar of weinig bereid tot samenwerking onvoldoende vrijwilligers voor fietsherstellingen
3250
10.100
27.500
Een halftime medewerker en 1.000€ vrijwilligersvergoedingen (koken, begeleiden fietslesjes, fietshappening)
vrijwilligersvergoeding, 50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)
0646.683.162