home-page
home-page
Ontdek het thema

Fietsvriendelijke straten

Een fietsenstalling om u tegen te zeggen

Korte omschrijving

In district Antwerpen is er een schrijnend tekort aan plekken om fietsen te stallen. In Antwerpen-Noord staat al een ruime, degelijke en vergroende fietsenstalling. Tijd om dit goede voorbeeld uit te rollen naar het Kiel.

Voeg een leuke foto toe. Dit maakt jouw idee duidelijker en aantrekkelijker voor bewoners!

Wat is het totale budget voor jouw idee?

28.000

Wie dient het idee in?

een feitelijke vereniging

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Comité Bump FV

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2020

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Kiel, Antwerpen

Wat ga je doen?

In de Pretstraat in Antwerpen-Noord is een groene fietsenstalling gebouwd met de hulp van de stadsdiensten. Je kan het model vergelijken met een open bushokje met groendak. Het ontwerp komt van de bewoners. De realisatie gebeurde in samenspraak met de stad. Klaar voor uitbreiding naar het Kiel: een wijk die kreunt onder overdadig autoverkeer, hard- en spookrijders, en de geluidsoverlast en slechte lucht die daarvan het gevolg zijn. Aantrekkelijke infrastructuur voor het stallen van fietsen is een manier om de overlast door auto’s op een positieve manier aan te pakken. Het bouwplan van de fietsenstalling is uitgetekend. De materialenlijst is opgesteld. De volgende stap is locaties bepalen voor deze degelijke fietsenstallingen. We vragen het district om te starten op het Kiel, bijvoorbeeld in de Abdijstraat.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

In Antwerpen kregen de eerste groene fietsenstallingen – met bovenop een plantenbak – vorm in de experimentele tuinstraten van 2017. Ze zijn gebouwd met recuperatiemateriaal, namelijk houten palletten. De burgers planden, zaagden, timmerden aan het experiment. De buurtbewoners zorgden voor het onderhoud. Er is nu een fraaier model, een staaltje van aantrekkelijk straatmeubilair, dat het verdient om uit te rollen over de stad. Meer ruimte om fietsen degelijk te stallen, komt de hele stad ten goede. Er wordt meer gefietst, er is minder vervuilde lucht, minder overlast door slecht geparkeerde fietsen, waardering voor de fietsers …

Wat is het stappenplan?

1. Plannen van de bestaande fietsenstalling in de Pretstraat opvragen. 2. Locaties zoeken waar dergelijke degelijke stallingen passen. 3. Fietsenstalling(en) plaatsen op het Kiel.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

28.000