District wordt boomgaard met een vliegende studiemeester.
Korte omschrijving
Dit project compenseert lesverlies op school met lesjes in appelbomen enten. Scholen bellen de studiemeester op en kweken samen zo’n 1.500 appelbomen. De bomen worden in het najaar opgepot en uitgedeeld via de jongeren en tijdens het Appelfestival. Er komen minstens 280 bomen in de (semi)openbare ruimte. Een halftijdse medewerker coördineert.
Wat is het totale budget voor jouw idee?
Wie dient het idee in?
Naam van de feitelijke vereniging of vzw
Wie krijgt het budget?
In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)
Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie
Wat ga je doen?
De appelboom heeft een belangrijke ecologische waarde. Het biologische, ecologische onder de aandacht brengen om zo ook het plezier van een praktisch lesje in kweken te ontdekken. Scholen bellen de studiemeester op die een mini-lesje geeft over de appelboom en enten met de enttang. De bomen worden in het najaar opgepot door leerlingen en vrijwilligers en uitgedeeld. De boomgaard wordt in kaart gebracht en krijgt een eigen webpagina waar mensen de foto van hun boom op kunnen posten. De les duurt minimaal 40 minuten en het resultaat zou telkens 50 bomen kunnen zijn. We richten ons op de derde graad secundair. 2 klassen van 20 leerlingen per dag gedurende 15 dagen heeft 1500 bomen als resultaat.
De meerjarige grotere exemplaren (2 tot 3 jaar) zullen we in de eerste plaats gebruiken om in het openbaar domein aan te planten. We kweken tegelijk ook 2000 meerjarige plantjes om ook de kruidlaag onder de bomen verder te versterken.
Lekkeroever is een project van Plukgeluk VZW en bestaat uit een educatief ecosysteem van 1 hectare groot waar met tientallen vrijwilligers geëxperimenteerd wordt met natuurcreatie in functie van de biodiversiteit en klimaatresistentie. (ism Woonhaven en het district Antwerpen)
We planten zeker 280 jonge bomen aan (= ongeveer 1 meter hoog of meer) in de publieke of semi-publieke ruimte (bijv. tuinen van scholen). We beschermen deze jonge boompjes goed. Voor de publieke ruimte zal dat steeds met advies en toestemming van district moeten zijn.
Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Het idee om van het district een boomgaard te maken is gegroeid vanuit het project "5000 bomen, 500 kinderen". Toen werden er bijna 300 bomen uitgedeeld aan kinderen via de participerende scholen. We beseffen dat de openbare ruimte om onderhoudsvriendelijk groen vraagt, daarom willen we ook het jaarlijks snoeiwerk laten doen door leerkrachten, burgers, leerlingen. De burgers leren zodoende wat ze kunnen betekenen voor de natuur, ontdekken het plezier van het kweken en telen en de ecologische impact. Als er binnen iedere straal van 100m enkele appelbomen zouden staan in het district dan versterken we de biodiversiteit gevoelig en zorgen we voor een juiste kruisbestuiving.
Uiteraard zorgen we dat we minstens 280 bomen in de openbare ruimte planten. We zoeken scholen, dienstencentra, bibliotheken en andere openbare instellingen te overtuigen om mee te werken.
januari/februari (planten van de eerste bomen in de openbare ruimte-Voorbereiding scholen, pomologen, boomgaardstichting, snoeiers, VELT etc bezoeken en voorstudie) maart (enten op scholen en inkuilen) april/mei (onderhoud bomen) juni/juli/augustus (ontwikkeling website) september/oktober (mailing scholen voor verdeling bomen, voorbereiding oppotdag en festivalletje) november (uitvoering en slotmoment)