Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Alle niet gekozen projecten

Groene verbinding school en wijk

Korte omschrijving

Rondom het Stedelijk Lyceum Olympiade is er een strook onbenut groen met veel potentieel om te experimenteren: een bloemrijke rand, klimplanten of bomen. BOS+ werkt samen met de leerlingen een plan uit om de school en de buurt te verbinden met biodivers groen. Een medewerker werkt hier 4u per week aan. 

Voeg een leuke foto toe. Dit maakt jouw idee duidelijker en aantrekkelijker voor bewoners!

Wat is het totale budget voor jouw idee?

8000

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

BOS+ Vlaanderen

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2020

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Stedelijk Lyceum Olympiade; hoek Jan de Voslei en VIIde-Olympiadelaan

Wat ga je doen?

We gaan op zoek naar een groep leerlingen die zich wil engageren als vergroeningsambassadeurs voor het project. Samen verfijnen we het plan van aanpak en gaan we co-creatief aan de slag om van de strook rondom hun school een ruimte voor experiment en verbindingén met impact te maken. We laten daarom bewust nog open welke concrete invulling dit kan hebben: klimplanten, kruidenspiralen, wateropvangsystemen, wilgenconstructies, mosgraffiti, een plaats om dood hout en blaadjes te verzamelen,… We verzamelen ideeën van leerlingen en leerkrachten, maar gaan ook in dialoog met de wijk. We kijken verder dan klassieke vergroening en onderzoeken met de ambassadeurs welke mogelijkheden er zijn om andere groenvormen aan te leggen. Hierbij houden we maximaal rekening met ecologische impact en biodiversiteitswaarde. We werken ontwerpen uit en zetten deze ook om tot actie. Na een jaar is de strook omgetoverd tot een groen paradijsje die de brug maakt tussen het Stedelijk Lyceum en de buurtbewoners.

Een belangrijk aspect voor de toekomst zal het onderhoud van dit vaste plantsoen zijn: er moet water gegeven worden, ook in de zomermaanden als de school dicht is; er moet 2 à 3 keer per jaar opgeruimd, gesnoeid of gemaaid worden... Na het projectjaar moet dit door de school of de buurt (via een buurtcontract) opgenomen worden. We gaan voor een onderhoudsvriendelijke aanplant. Eventueel snoei- of maaiwerk gebeurt zoveel mogelijk tijdens het schooljaar door de school. Als er tijdens de vakantie water gegeven moet worden, zullen we dit samen met de school bekijken hoe dit aangepakt kan worden. Bijvoorbeeld een beurtrol met de leerlingen en personeel. Aangezien er vanaf begin augustus de Summer Academy wordt gegeven, gaat dit eigenlijk maar voor enkele weken die overbrugd moeten worden. Een alternatief is een slim infiltratiesysteem op basis van regenwater (zie onder).

We moeten nog concreet bekijken in welke mate het mogelijk is, m water van het dak te gebruiken: ofwel via een regenton, ofwel door het ontkoppelen van de regenpijpen (met eerst een infiltratietest). Maar sowieso mikken we op een geïntegreerde groenblauwe invulling.

De school weet wellicht of er misschien soms fietsen in deze strook gezet worden. Het ontwerp moet daar dan rekening mee houden, zodat het groen niet beschadigd wordt (door bv een afrastering te plaatsen).

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Groen heeft tal van voordelen, zelfs op kleine oppervlakten. Door groene hotspots te creëren over heel de stad, verhoogt habitat voor vele dieren en planten. Deze stepping stones zorgen voor meer biodiverseit. Daarnaast zorgen planten voor een betere luchtkwaliteit. Uit het CurieuzeNeuzenonderzoek van 2018 blijkt dat in de omgeving van het Stedelijk Lyceum Olympiade deze bijzonder slecht is. Ook verminderen groenstroken het hitte-eilandeffect en zijn ze een buffer voor hevige neerslag. Naast diverse ecologische voordelen, zorgt groen in het straatbeeld ook voor een positieve impact op het welzijn van mensen. Uit onderzoek blijken mensen die dagelijks meer in contact komen met natuur mentaal weerbaarder te zijn, minder stress te ervaren en beter te kunnen slapen. Ook kunnen we ons beter focussen, wat ook voor de leerlingen een enorm voordeel is. De buitenzijde van de school is tot slot letterlijk de verbinding met de wijk. Deze omtoveren tot een groene oase zorgt ook voor een positieve uitnodiging naar buiten toe. Zeker als er ook groene ontmoetingsplekken worden gecreëerd.

Wat is het stappenplan?

  • Januari – februari: infosessies en communicatie voor personeel en leerlingen over project. Selectie van projectwerkgroep (geïnteresseerde leerlingen die hele project trekken)
  • Maart – mei: Brainstormsessies en inputverzameling over de invulling. Uitwerken concreet voorstel.
  • Juni: voorstel presenteren aan hele school
  • Juli – augustus: bestellijsten opmaken, planning aanleg
  • September – december: aanleg door projectgroepje


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

1800

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

  •  aankoop plantgoed en toebehoren (bv klimhulpen, plantbakken, regenton,…)
  • eventueel infrastructuur (banken, afsluiting,…)


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

200

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

materiaal voor de workshops


Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)

6000

Geef wat meer uitleg over het budget voor medewerkers

  • procesbegeleiding
  • ondersteuning praktische uitvoering
  • ongeveer 1/10 VTE op jaarbasis, 3.8u/week

Medewerkersbudget: VTE verhouding

10% ofwel 1/10de (gemiddeld 3,8u/week)

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0411.088.374