home-page
home-page
Ontdek het thema

Groen in straten en op pleinen

Twee bakken met heesters en groen voor Groenhout

Korte omschrijving

Dit project plaatst twee grote bakken met heesters en bloemen aan beide kanten van de schoolpoort. Na de heraanleg van de Schildersstraat kunnen ze op de speelplaats of in de straat plezier geven aan mens en dier.

Voeg een leuke foto toe. Dit maakt jouw idee duidelijker en aantrekkelijker voor bewoners!

Wat is het totale budget voor jouw idee?

3000

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Stedelijk Lyceum Groenhout (AG Stedelijk Onderwijs)

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

De Schildersstraat geeft uit op het Museum van Schone Kunsten en extra groen sluit hier zeker bij aan bij het aanwezige groen rond het museum.

Wat ga je doen?

De bakken (1.4 op 1.4 m met een hoogte van 1 m) maken, beplanten met inheemse struiken en verder verzorgen. Bij de heraanleg worden de heesters overgeplant in volle grond of verzetten we de bakken naar de speelplaats

 

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Meer groen heeft altijd extra voordelen in termen van welzijn, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De twee bakken sluiten zeker aan de vergroening van de schoolgevel die nog in volle ontwikkeling is. Verder heeft het huidige gevelgroen en de stoeptuin al heel wat gesprekken opgeleverd met toevallige passanten en buurtbewoners. We vermoeden dat dit door de twee bakken nog verder versterkt wordt.

Welke valkuilen zie je?

Het is mogelijk dat de heraanleg van de Schilderstraat niet in overleg met de buurt en de school gebeurt en de heesters niet in volle grond kunnen worden geplaatst. Bij de heraanleg willen we als school alvast aandringen om onder het wegdek een voldoende groot waterreservoir voor regenwater van de daken te voorzien, zodat in tijden van de droogte dit water ook als reserve kan aangesproken worden, uiteraard is deze reserve ook voor buurtbewoners interessant.

Wat is het stappenplan?

In samenspraak met het district de bouw en de bodemlagen van de bakken bespreken samen en bepalen welke insectvriendelijke planten het meest geschikt zijn.

Met ouders en leerlingen de bakken maken, van de bodemlagen voorzien en de struiken en planten planten tijdens een klusdag.

Vervolgens op een geschikt moment (medio 2023) de buurtbewoners uitnodigen om het nieuwe groen van de school te vieren en tegelijkertijd samen nadenken over de heraanleg van de Schildersstraat. We kunnen het voorstel meegeven aan het district ter overweging bij de heraanleg.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

2500

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

- De houten plantenbakken zullen gemaakt worden van gerecycleerd en/of duurzaam hout. Na de heraanleg kunnen deze bakken op school geplaatst worden en verder gebruikt worden voor nieuw groen.
- aankoop van grond, plantjes en heesters


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

500

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

een hapje en drankje op het buurtbewonersmoment om de bakken feestelijk in te huldigen

Medewerkersbudget: VTE verhouding

geen personeel

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

BE0824037071