home-page
home-page

Stap 1: thema's kiezen en geld verdelen | Burgerbegroting Kick-off

In het voorjaar kan jij samen met andere bewoners beslissen over de 5 belangrijkste thema's, én het geld hierover verdelen. Dertig thema's vatten alle bevoegdheden van het district samen: hier vind je ze. De Burgerbegroting beschikt elk jaar over 1,4 miljoen euro, die over die vijf thema's verdeeld moet worden.

Kom naar onze Kick-off!

We gaan samen thema's kiezen en geld verdelen op een boeiende zondagnamiddag, met taartjes! Kom meedoen! We starten met een heldere uitleg over de Burgerbegroting, de bevoegdheden en de begroting van de districtsraad. Zij beslissen immers over 90% van de middelen, en hun  prioriteiten vind je hier.

Via een speeddate-methodiek vertel je wat jij belangrijk vindt voor jouw buurt, en weeg je telkens thema's tegenover mekaar af. Na de optelling van de scores zijn er 5 thema's gekozen!

Nadien verdeel je samen met andere inwoners het budget over deze 5 thema's. Hoe meer geld je inzet op een thema, hoe meer projecten binnen dat thema gerealiseerd kunnen worden. Je zit met 5 medebewoners aan een tafel, iedereen krijgt 10 pokerchips die elk 20.000 euro waard zijn. Iedereen mag zelf beslissen op welke thema's hij/zij de pokerchips inzet. Maar een budget is pas goedgekeurd als

  • minstens 4 verschillende mensen het thema kiezen
  • en het in totaal minstens 120.000 euro toekennen.

Als de pokerchips op alle tafels verdeeld zijn, wordt het gemiddelde van alle tafels berekend. Nu is duidelijk hoeveel geld elk thema krijgt tijdens dit live moment.

Kies jouw thema's online!

Te weinig tijd of stormweer? Geen babysit of minder mobiel? Geen nood: je kan ook thuis online meedoen. Je kiest individueel vanuit je zetel 5 thema's, en verdeelt het geld hierover. 

Je stemt telt minder zwaar door dan de live momenten, omdat we dialoog en ontmoeting erg belangrijk vinden. Maar toch beïnvloed je mee het resultaat, dus laat je stem horen!

Je kan slechts één keer online meedoen. Als je jouw keuze hebt bevestigd, kan je ze niet meer wijzigen.

Spelregels

Lees hier de spelregels voor het kiezen van thema's en het verdelen van het geld, online en live tijdens de Kick-off op 27 maart.

Resultaat

We tellen de online stemmen samen met de resultaten van alle tafels op alle live momenten. De 5  gekozen thema's liggen dan vast, samen met het budget voor het volgende jaar.

We versturen hierover een nieuwsbrief, schrijf je zeker in!

Vanaf dan kan je ideeën beginnen indienen.

Nog vragen?

Bekijk onze rubriek vraag en antwoord of contacteer ons.